ÅTERBRUK ÄR HÅLLBART

DETALJER, MATERIAL

och TEKNIKER LEVER VIDARE

Vi gillar återbruk. Både av byggnadsdetaljer som dörrar och fönster, samt gamla beprövade material, tekniker och smarta lösningar.

Till exempel så använder vi gärna gamla fönster i de tillbyggnader orangerier och växthus vi ritar. Förr valde man det bästa, mest tätvuxna och kådrikaste virket till fönster. Det skulle sitta utsatt för väder och vind och man ville att det skulle hålla. Länge. Man målade bågarna med linoljefärg som skyddar virket. Dessutom byggdes fönstren för att det skulle gå att underhålla och renovera dem när den dagen kom. Det gör att över 100 år gamla fönster fortfarande ofta är i ett fantastiskt skick. Att det tunna munblåsta glaset sprider ljuset vackert och ger en alldeles speciellt härlig känsla får man på köpet. 

 

Vi gör vårt yttersta för att ligga steget före och hitta material, detaljer och kunskap som vi kan återanvända i förverkligandet av era idéer och drömmar. En del saker står orörda och väntar på nästa projekt; andra har vi varsamt restaurerat och man ser redan fullt av möjligheter. Vi strävar efter att ledtider inte ska vara ett hinder för att bygga och renovera hållbart.

DETALJERNA SOM GÖR SKILLNAD

Detaljerna är viktiga för att sätta stilen och ge den rätta känslan. När vi tar fram koncept jobbar vi mycket för att skapa en stämning och en helhet. Konstigt nog landar man i de här fallen oftast rätt främst genom att välja detaljer med omsorg. Föremål som för tankarna till rätt tidsepok eller som genom sin patina berättar en historia. Några vackra mässingskrokar eller en antik stol kan vara det som behövs för att lyfta ett helt rum.

Belysning och lampor är just en sådan viktig detalj. Sverige har fantastiska ljusa somrar då vi knappt behöver någon extra belysning, men också mysiga höstkvällar och mörka vintermorgnar då behovet av lampor är desto större. Vi har ett sortiment av antika lampor som vill sprida nytt ljus. Alla är genomgångna så elen är säker.

OM ATT ÅTERANVÄNDA KUNSKAPER & TRADITIONER

Mentorer och adepter, mästare och lärlingar. Vi älskar programmet ”Det sitter i väggarna” på SVT – dels som inspirerande underhållning givetvis, men också deras tillvägagångssätt där experter och noviser arbetar sida-vid-sida. Det är både ett effektivt och kul sätt att återanvända kunskaper och hålla traditioner vid liv.

 

Det är många av oss som gillar gamla hus som är både kunskapstörstiga och flitiga ”gör det själv”-are, varför upplägget passar oss som hand i handske. Därför är vår ambition att kunna erbjuda den som vill möjligheten att lära sig av våra duktiga hantverkare genom att själva delta och utföra en del av arbetsmomenten.

  • Instagram - White Circle
  • Facebook - White Circle

Spröjs & Tilja i Lindholmen AB    -    Gårdsvägen 4, 186 94 Vallentuna   -   0760669921/0765808474   -   info@sprojsochtilja.se