BYGGNADSVÅRDENS BEHAG

BILLIGT, OKOMPLICERAT,

GIFTFRITToch SMART

Vi vågar säga att byggnadsvård är billigt. Och okomplicerat. Dessutom är det sunt och giftfritt.

 

Ta till exempel den linoljefärg från Allbäck Linoljeprodukter som vi gärna använder i våra projekt. Färgen består av linolja och pigment. Inget vatten som dunstar bort. Inget giftigt lösningsmedel att andas in. Allt i burken är färg som blir kvar på träet när den oxiderat. 

 

Linoljefärg ska målas tunt i flera lager. Med Allbäcks linoljefärg använder du samma burk till alla lager och behöver alltså inte köpa två eller tre olika burkar. Den är dryg och täcker bra. Sammantaget gör det att den blir väldigt billig per kvadratmeter jämfört med andra färgtyper.

 

Linoljefärg torkar långsamt. Det gör att det finns gott om tid att rätta till misstag eller gå och hämta en kaffekopp.

 

När du målat färdigt ställer du bara ner penseln i en glasburk med rå linolja. Där mår den bra tills det är dags att måla nästa gång vare sig det handlar om dagar, veckor eller månader. När det äntligen är dags igen målar man ur överflödig olja på en brädbit och fortsätter där man var eller påbörjar nästa projekt. Blev du kladdig om händerna tvättar du enkelt bort fläckarna med linoljesåpa.

 

Dessutom doftar det gott!

BEPRÖVADE MATERIAL OCH TEKNIKER

Förr byggde man hus enligt principen man tager vad man haver. Man använde de naturmaterial som fanns nära till hands. Transporter var krångligt och dyrt. I vår region fanns det gott om skog, lin gick bra att odla, stadiga bergarter gav bra grundstenar, lera, halm och sand fanns lätt tillgängligt. I Danmark var det vanligt att isolera husgrunder med snäckskal och i Skåne och på Gotland byggde man gärna hela hus i sten. Materialen och förutsättningarna på platsen med mycket vind från havet eller tunga snölaster gav till stor del utformningen av husen.

 

En av anledningarna till att många av dessa hus fortfarande står kvar är just att de är byggda i naturmaterial. Material som åldras vackert och går att renovera. Och tiden har visat att det fungerar. Så varför göra annorlunda nu?

 

Var då allt bättre förr? Gör vi inga framsteg alls? Jodå, visst gör vi det! Blyvitt pigment i linoljefärg är ett sådant exempel som man kom på att det inte var så lyckat. Det var till och med direkt giftigt. Så det är nu ersatt med andra pigment. Dessutom lever vi annorlunda idag än vad man gjorde i slutet av 1800-talet. Vi duschar till exempel betydligt mer vilket ställer andra krav på våra hus. Men många grundprinciper är desamma och att lära av historien och se vad som bevisligen har fungerat är väldigt bra.

GIFTFRITT BYGGANDE

Skrämmande många moderna material innehåller skadliga ämnen som är farliga att arbeta med och som också fortsätter att avge giftiga ämnen till inomhusluften som vi sen andas in. Det gäller allt från spånskivor, lim, isolering och plastgolv till vanlig väggfärg.

 

Med utbildning inom ekologiskt byggande har vi kunskapen som behövs för att bygga och renovera giftfritt. Ni kan vara trygga i att få ett sunt hem som man mår bra av att vistas i.

SMARTA LÖSNINGAR SOM FORTFARANDE FUNGERAR

Många lösningar i äldre hus finns där av en praktisk anledning. Det är lätt att tro att de vackra profilerna på spröjsen bara fanns av en estetisk anledning men de hade också till uppgift att reflektera in ljuset i rummet. Man klädde väggarna i grövre utrymmen som farstu, kök och trapphus med träpanel för att det tålde slitage bra. Likaså placerade man ett rejält skafferi mot yttervägg på nord- eller nordostsidan av huset för att det skulle hålla sig svalt av sig självt. Murstocken placerades istället centralt i huset för att sprida värmen bra i hela huset. 

 

Dessa lösningar och många andra är fortfarande smarta och även ekonomiska. Ett rejält skafferi eller serveringskåp kan ersätta många dyra köksskåp vid en renovering eller nybyggnation.

 

Vi ser till att väva in våra kunskaper om den här tidlösa versionen av smarta hem i våra tjänster!

  • Instagram - White Circle
  • Facebook - White Circle

Spröjs & Tilja i Lindholmen AB    -    Gårdsvägen 4, 186 94 Vallentuna   -   0760669921/0765808474   -   info@sprojsochtilja.se