PEPPARKAKSHUS

BAKA, BYGG och DEKORERA

DIN EGEN SEKELSKIFTESVILLA

med LUSTHUS

Vi har tagit fram mallar till ett stort, imponerande hus i vinkel och en lite mindre komplementbyggnad i form utav ett åttkantigt lusthus. Inför årets julmarknad testade vi våra egna mallar i såväl kartong som pepparkaka så att vi kan lova att både mallar och instruktioner är provtryckta och vi har gjort alla misstag som går!

Längst ner på den här sidan kan du ladda ner mallarna i PDF-format för utskrift i A3.

Vi rekommenderar varmt att du tar det lugnt och njuter av processen genom att dela upp momenten på flera dagar. Rom byggdes ju som bekant inte heller på en dag.

DU BEHÖVER

 

PEPPARKAKSDEG (3 satser)

1,5 dl socker

1 dl sirap

50 g smör

0,5 msk malen kanel

0,5 msk malen ingefära

0,5 msk malda kryddnejlikor

1,5 dl mjölk, 3 %

0,5 msk bikarbonat

8 dl vetemjöl

1 dl vetemjöl, till utbakning

socker till hopfogning

 

KRISTYR (4-5 satser)

4 dl florsocker

1 ägg, endast vitan

1 tsk ättiksprit (12 %)

 

FÖNSTER

Gelatinblad

GÖR DEGEN

Det går åt två satser deg för att baka ut alla delar till huset men mängderna i receptet ger en hanterbart stor deg att röra ihop åt gången.

 

Börja med att blanda socker, sirap och smör i en kastrull, värm tills det har smält. Tillsätt kryddor och mjölk och rör om. Låt blandningen kallna. Blanda 8 dl mjöl med bikarbonat i en bunke, spara resten till utbakningen. Tillsätt den kalla blandningen och arbeta ihop till en fast, nästan smulig deg. Svep in degen i plastfolie och låt den vila i kylskåp minst ett dygn.

 

BAKA UT DEGEN

Klipp ut mallarna till huset. Klipp eller skär även ut hål för fönstren.

 

Kavla ut degen på mjölat bord. Degen ska vara ordentligt fast, då håller delarna formen bra under gräddningen. Om delarna flyter ut och ändrar form så tillsätt mer mjöl.

 

Flytta över den utkavlade degen på ugnspapper på en plåt och kavla sedan ut degen ännu tunnare direkt på plåten. Gör dock inte degen alltför tunn, 3-4 mm brukar bli lagom.

Lägg mallarna på degen och tryck längs kanterna med en kniv. Lägg ungefär lika stora delar på samma plåt eftersom stora delar behöver längre tid i ugnen.

 

Grädda husdelarna mitt i ugnen på 175 grader tills de fått fin färg. Större delar behöver 10-15 minuter medan de små är klara på 5-6 minuter. Det är viktigt att alla bitar blir genomgräddade så att de blir hårda när de kallnat. Men passa ugnen noga, pepparkakor bränns lätt.

 

Lossa bitarna försiktigt med en stekspade och låt dem svalna på galler.

DEKORERA – DEL I

När alla delar är utbakade och har kallnat är det dags för kristyren. Blanda till en sats i taget enligt receptet. Använd gärna flera (3-4) satser kristyr och dekorera huset rikligt. Hur mycket som går åt beror på hur mycket snickarglädje du önskar.

 

Blanda florsocker, äggvita och ättikssprit i en bunke med en gaffel tills den blir glansig. Kristyren ska vara seg, inte droppa från gaffeln men inte heller för stadig. Ös över kristyren i botten av en 2 eller 3 liters fryspåse och sätt på en klämma. Pressa ner kristyren i ett hörn av påsen och sätt klämman så att ingen luft finns i påsen. Där håller den sig bra utan att stelna i väntan på att användas.

 

Gör en sprits av smörgåspapper (se ovan figur). 1. Vik en kvadrat på diagonalen och klipp längs den vikta kanten så du får två trianglar. 2. Ta en i taget och lägg framför dig med den långa sidan upp. Nyp tag om höger hörn med höger hand och snurra inåt så en strut bildas. 3. Tag det vänstra hörnet med vänster hand och snurra runt struten. Nu ska alla hörnen vara i strutens öppning och en liten spets ska ha bildats i andra änden. Det kan vara lite trixigt att få till formen men går lättare efter lite övning. Fäst struten med en tejpbit på utsidan.

 

Klipp av ett ganska stort hörn av fryspåsen med kristyr. Spritsa ner lagom mycket kristyr i pappersstruten. Vik sedan överkanten av struten några gånger så stannar kristyren kvar i struten bättre.

 

Prova att spritsa på en pepparkaka. Är hålet väldigt litet klipps spetsen av en liten bit.

 

Börja med att fästa gelatinblad som fönster på baksidan av husdelarna. Klipp till gelatinbladen ca 1 cm större än hålen och fäst med kristyr i hörnen. Låt kristyren stelna helt innan väggarna kan vändas och dekoreras på utsidan.

 

Dekorera väggar och tak innan huset sätts ihop. Det är mycket lättare att få till det snyggt när delarna ligger plant.

Låt kristyren stelna helt innan monteringen påbörjas.

MONTERING

Det underlättar att vara två personer i det här momentet. Antingen använder man bränt socker för ihopfogningen på klassiskt vis eller så tar man en enklare väg och använder en limpistol. Då går förstås huset inte att äta sen men man kan ju baka lösa pepparkakor också.

 

Väljer man bränt socker häller man socker i en stekpanna av järn (teflon blir förstörd) och låter det smälta på svag värme och sedan puttra försiktigt tills det fått en ljust gyllenbrun färg. Lyft stekpannan åt sidan.

 

Bygg gärna huset direkt på en bricka eller skiva av något slag som det sedan kan stå kvar på så blir det lättare att hantera huset. Nedan följer instruktioner för montering för vardera hus.

SEKELSKIFTESVILLAN

Använd en bit wellpappkartong med ett rätvinkligt hörn som stöd inuti huset för att får rätt vinkel mellan väggarna. Annars är det lätt att huset blir skevt och svårt att få ihop. Börja med att sätta ihop den långa baksideväggen med en gavel i taget.

 

Därefter fästs vinkelgaveln (den med mest fönster) och väggen med ytterdörren. Lägg nu på takdelen som har ett uttag löst på huset och kontrollera att den går att haka över väggarna på vinkelutbyggnaden i bredd innan den sista lilla väggbiten fästs.

 

Fäst nu takdelen med uttaget och därefter den största takdelen. Sist monteras båda takdelarna till utbyggnaden samtidigt.

 

Prova hur skorstenen bäst passar mot taket innan bitarna fästs.

 

Lägg den stora trappdelen i hörnet framför ytterdörren och fäst den lilla ovanpå in i hörnet.

LUSTHUSET

Skär ut stödbitarna i wellpapp efter mallarna. De underlättar monteringen avsevärt.

 

Lägg den åttkantiga wellpappbiten på underlaget. Fäst ihop två väggar med varandra och använd wellpappmallen som stöd inuti huset för att få rätt vinkel mellan väggarna. Eventuellt behöver mallen justeras i storlek innan nästa vägg kan sättas fast. Fortsätt montera en vägg i taget och justera mallen efter varje vägg. Var dock noga med att behålla vinklarna på mallen annars kommer sista väggen inte passa.

 

De två sista väggarna sätts först på plats löst innan mallen justeras och de kan monteras.

 

Nu är det dags för taket. Skjut ihop de två sista wellpappmallarna halvt i halvt till ett kors och placera det stående mitt i huset.

 

Kontrollera med en takbit och justera eventuellt höjden på mallen så takbiten kan vila på mallen och mot väggen samtidigt. Lägg därefter en takbit på rätt plats och fäst nästa bit mot den. Fäst inte takbitarna i väggarna. Håll kvar delarna i rätt position tills limmet eller sockret stelnat tillräckligt. Använd wellpappmallen som stöd för att få rätt takvinkel och fortsätt fästa en takbit i taget runt om huset. Det två sista takbitarna fästs samtidigt.

 

Nu kan taket försiktigt lyftas och åtminstone takmallen kan tas bort. Golvmallen kan få vara kvar.

DEKORERA – DEL II

Dekorera nu med mer kristyr längs nocken, takkanter och ränndalar för att täcka skarvarna mellan delarna. Gör en stadigare sats kristyr med ungefär 0,5 dl mer florsocker och spritsa längs husets knutar. Den här kristyren ska inte rinna ut. Börja arbeta uppifrån och gå neråt i ett sicksackmönster. Tryck kristyren lätt mot gaveln med spritsen så kristyren fastnar.

 

 

Nu är huset färdigt att ställas på sin slutliga plats. Ett litet batteridrivet ljus eller ljusslinga i huset kan göra att det lyser vackert genom fönstren. Pudra eventuellt över lite florsocker över taket.

LADDA NER MALLARNA HÄR:

  • Instagram - White Circle
  • Facebook - White Circle

Spröjs & Tilja i Lindholmen AB    -    Gårdsvägen 4, 186 94 Vallentuna   -   0760669921/0765808474   -   info@sprojsochtilja.se